Close

Rólunk

Pécs közelében, Magyarország egyik legmelegebb, szubmediterrán borvidékén járunk, ahol a Mecsek napfényes nyúlványain, a szajki szőlőhegyen terül el a Hárs Pincészet birtoka.

A Hárs fivérek, Tibor és József gazdasága családi örökség részeként évszázados múltra tekint vissza, s melyet most egy szép családi tradíció folytatásaként gondoznak.

A mintegy 20 ha-os terület a nagyüzemi szőlészet összeomlása után (1990) került fokozatosan a család tulajdonába. A stratégiai cél a teljes felújítás volt, ami az anyagi és támogatási lehetőségek függvényében alakult. Az évenkénti vontatott ütemű telepítés hátrányos velejárója a széles fajtaválaszték, először a piacosnak tűnő világfajtákat telepítettek: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, majd a tradicionális fajták, illetve a hungarikumok következtek: Olaszrizling, Juhfark, Királyleányka, Hárslevelű, Bianka, később a villányi szomszédság hatására a Portugieser, Merlot, Cabernet Sauvignon. Legutoljára került sorra a Cirfandli, illetve a vegyszermentes gazdálkodás erősítésére a Pécsi Szőlészeti Kutatóintézet tájkísérletében mintegy tucatnyi, új nemesítésű interspecifikus fajta klónja.

A fivérek elkötelezett hívei a fenntartható, ökológiai szemléletű gazdálkodásnak, ennek köszönhetően a közel 20 ha-os területen a szőlő növényvédelme a környezetre és az egészségre ártalmas kémiai anyagok nélkül valósul meg immár több, mint 15 éve.
Szerencsés adottságként a természeti és mikroklimatikus viszonyok páratlanul segítik a bio gazdálkodás elveinek alkalmazását a szőlőtermesztésben, s így kiváló minőségű vegyszermentes gyümölcs szolgáltatja az alapanyagot a biobor és biomust előállításhoz.

Mi fordította a testvéreket az organikus gazdálkodás felé? “Szerepet játszott benne a nagyüzemi tevékenységben eltöltött több évtized során a környezeti károk felismerése, valamint a vegyipari lobbi irritáló befolyása a mezőgazdaságra. Hatása volt a baráti-családi életmódnak és a széles hazai és külföldi irodalom hozzáférhetőségének is. Emellett a “harmóniában a természettel” elv nagyobb súlyú volt, mint a feltételezett termésbiztonság.”- Tibor.

A természetes ökogazdálkodást követte az ellenőrzött biotermelés, s bár ez költségnövekedéssel járt, s gazdasági előnyt még nem biztosított. A nemzeti agrár-környezetgazdálkodási felhívásokra alapozva társakat, híveket kezdtek toborozni, de a megvalósítás anomáliái a többi gazdálkodó kezdeti lelkesedését erősen visszavetették. Ma már azonban a szőlészet gazdasági válságában a biogazdálkodást kitörési (túlélési) lehetőséget jelenthet.

Az ökológiai szemléletet a pincében is követik, a bioeljárások, biotechnológiák, s a hűtött erjesztésű reduktív eljárás eredményeként ezek a bioborok megőrzik gyümölcsös illatukat és ízüket. ” A borászatban célunk a hagyományokat tiszteletben tartva, de a részben saját fejlesztésű korszerű technológiákat felhasználva (irányított erjesztés) olyan borok készítése, melyek minél többet őriznek meg a terület, a fajta, az évjárat adta természetes értékekből.”