Biotermesztés
Mit jelent?
A bio- vagy ökotermelés egyfajta tudatos gazdálkodás. Lényege, hogy a természet törvényeivel mindig harmonizáló módszereket alkalmazunk és elutasítunk minden, a természetet pusztító eljárást. A hagyományos szőlőtermesztés kifejezetten környezetromboló, vegyszerigényes ága a mezőgazdaságnak, de a tradíciókat követve, környezeti értékeink rombolása nélkül, erőszakmentesen is művelhető.
Emellett a “bio” garancia a minőségre, és arra, hogy a bor nem tartalmaz semmilyen az emberi szervezetre káros anyagot.
Hogyan?
Szerencsére a szajki szőlőhegy szubmediterrán klímájának és rendkívül kedvező feltételekkel telepíthető és művelhető szőlőterületének köszönhetően kiváló hely a biotermesztésre.
Sem műtrágyát, sem gyomirtószert, sem bármilyen a növényben felszívódó vegyszert nem használunk.
A szőlő növény természetes védekezését intenzív, gondos zöldmunkával, korlátozott mennyiségben lemosódó kontaktszerekkel (réz és kén), valamint természetes kondícionálókkal, immunerősítőkkel (erjesztett csalánlé, fekete nadálytő, stb.) támogatjuk. Az ökológiai egyensúly fenntartását a kártevők természetes ellenségeinek élőhelyeinek megóvásával, az ökoszisztéma tökéletes önszabályozó működésére bízzuk.
A termésmennyiség korlátozott, ám messziről látni, hogy a mi táblánk zöldebb, mint a vegyszerrel kezeltek.
Az így termesztett bioszőlőt kézzel szüreteljük és válogatjuk, mely kiváló alapanyagot szolgáltat a biobor és biomust előállításhoz. A borkezelési technológiák kizárják a szintetikus adalékok használatát, kizárólag természetes alapú szerekkel kezeljük a bort és nem használunk állati eredetű termékeket sem.
A teljes termékpálya a termeléstől a feldolgozásig egy akkreditált szervezet, a Biokontroll Hungária KHT. által folyamatosan ellenőrzött és minősített, melynek köszönhetően a biotermékek kimagasló minőségűek. Munkájukat és bizonylataikat az IFOAM (Nemzetközi Biomozgalmak Szövetsége) is elfogadja, mely a feltételeket az EU-val összhangban lévő irányelvekben foglalják össze.
A további részleteket itt keresd: